7 tips för att komma i kontakt med dig själv - utan pekpinnar och stress!

I dagens informationssamhälle har vi lättare än någonsin att jämföra oss med andra, vi matas ständigt med information om att man borde vara si eller vara så, ”om du gör detta kommer detta att hända” osv. Listan kan göras lång!

För att den här inspirationsartikeln inte ska handla om JUST det, så vill jag berätta och tipsa er om några av mina absoluta bästa tips för att distansera sig från omvärlden. För att komma tillbaka till sig själv och utgå från sig själv. Detta kommer att hjälpa dig att känna glädje, få mer energi och se livet utifrån ett ljust och kärleksfullt perspektiv. För oavsett om vi vill eller ej - kommer vi att mötas av motgångar och saker kommer att hända som vi inte kan påverka. Då kan det vara bra att redan från början ha en grundinställning som gör att du hanterar motgångar lättare. Detta är såklart tips som kräver övning och var inte taskig mot dig själv om du inte gör allting på en gång, börja med små steg och till slut kommer du känna stor skillnad, många bäckar små.


1. Tacksamhet

Detta är nog mitt absoluta favorit-tips. Detta började jag med för cirka ett år sedan. Det är inte att jag alltid sitter fysiskt med papper och penna. Ibland räcker det bara med en reflektion inåt och säga det tyst för sig själv eller berätta för någon i din närhet om vad du är tacksam över. Detta ska inte vara krystat. Om du bara ger dig själv 1-2 minuter dagligen, det räcker oftast med så lite tid efter att du ställt frågan till dig själv ”Vad är jag tacksam över idag?” - tills att det poppar upp något inom dig. Där har du det. Skriv ner det eller så säger du det tyst för dig själv. Det kan komma upp mer än en sak men känn ingen press om att du måste skriva en lång lista. Om du glömmer ställa denna frågan för dig själv - sätt kanske en påminnelse i mobilen som plingar när du minst anar det, eller skriv en liten lapp till dig själv och sätt på din badrumsspegel. Vad är du tacksam för idag? Den frågan har förändrat mycket - den för med sig mer positivitet än vad man tror.


2. Meditation

Detta är ett återkommande tips från vår del. Detta är något som har förändrat, ja - kort sagt, våra liv. Det behöver inte vara på någon speciell plats med flertal accessoarer eller rökelser. Det kan vara en kort stund för dig själv med din favoritmusik. Bara en stund för dig själv när du kommer tillbaka till kroppen och andetaget. Tips - lägg en hand på magen, en hand på hjärtat och känn energin strömma genom din kropp. Andas med magen, ta några riktigt djupa och sitt med dig själv en stund. Det finns många guidade meditationer för nybörjare och mer avancerade. Läs gärna mer om vår artikel

Här är några tips:

Länk till headspace app (https://www.headspace.com/headspace-meditation-app)

Länk till Dr Joe Dispenza (https://drjoedispenza.com/)

Länk till Chopra (https://chopra.com/)


3. Bli medveten om allergier eller

känslighet

Något man kanske inte tänker på - det är faktiskt att det finns vissa livsmedel vi stoppar i oss kan distansera oss från vem vi faktiskt vill vara. Detta är väldigt individuellt och här är det viktigt att ta reda på vad man är känslig mot. Det kan man göra genom att träffa en naturläkare, homeopat eller olika blodprov för vad du inte tål eller kanske har brist på. Vitaminer, mineraler och örter är något väldigt läkande för vår kropp men det är också beroende på vad just din kropp behöver. Att bli medveten om detta har gjort stor skillnad för oss.

Exempelvis. Har jag haft en period där jag tränat mycket så har min kropp behövt påfyllning av magnesium för att ha rätt energi och ork, att kunna somna ordentligt och skönt på kvällen och känna mig i balans.

Något jag även blivit medveten om är att jag känner mig uppsvälld, trött och hängig om jag äter för mycket gluten. Min kropp kan hantera det men jag vet att jag känner mig extra låg på energi. Att bli medveten om vad din kropp behöver eller minska på kan göra stor skillnad för ditt välbefinnande.

4. Skärmfri tid

Någon stund varje dag planerar vi in skärmfri tid - om det är så en stund innan man ska gå och lägga sig in till nästa morgon - på förmiddagarna, på kvällarna eller varför inte en hel dag under helgen om så är möjligt. Här handlar det inte om att begränsa sig om du faktiskt behöver ha mobilen på. Men oftast när vi tänker på det, behöver vi inte den. Den är verkligen en tid slukare. Att läsa en bok, ta en promenad, umgås med familjen, vänner eller något helt annat som inte har med mobilen att göra - hjälper dig att komma i kontakt med vad du tycker är kul, du blir mer fokuserad på vad du vill åstadkomma i livet och du låter dig inte blir distraherad av andras liv utan lever ditt. Detta är något som också varit helt avgörande för oss - oavsett om vi arbetar mycket med mobilerna och skärmarna hela dagarna är det viktigt att ta den pausen!

5. Sysselsätt dig med något utan

prestation

Vi lever i ett prestationssamhälle utan dess like. Allting man gör måste man bli bra på, tävla om eller göra varje dag för att bli bäst. Försök hitta något du faktiskt bara kan göra, en hobby, börja spela padel tillexempel, det gjorde jag slutet på 2020 och jag gick inte in för att bli bäst på det - bara att faktiskt lära mig något nytt, ha något som distanserar mig från prestation och spela med människor som känner detsamma. Sen är det såklart kul att vinna en match eller två - men jag ser inte det som någon prestation. Börja måla! Köp en målarbok och färgpennor. Ta en stund, sätt på musik, gör en kopp te och bara måla. Låt kroppen koppla av i nuet och du behöver inte känna någon prestationsångest. Prestationsångest har båda vi levt med och lever med men blivit mycket bättre på att hantera det. Det är mycket tack vare meditationen och nedvarvningen vi ägnar mycket tid åt - man behöver inte känna att man alltid måste prestera. Bara vara är mer än tillräckligt.

6. Sluta bry dig om vad andra tycker om

dig

Detta är lättare sagt än gjort. Men precis som allt annat - Detta handlar om att vi jämför oss, att vi lever ständigt i information som ska få oss att bli bättre eller hoppas på att få bekräftelse på vårt skapande och görande. Återigen detta har vi meditationen att tacka för - att komma i kontakt med dig själv gör att du slipper bry dig om vad andra tycker för du vet att du är bra som du är. Det är den bästa känslan - att bekräfta sig själv för då vet du att det hänger inte på någon annan. Du kan styra det själv och du kan bestämma om hur mycket bekräftelse du faktiskt vill ge dig själv. Du kan aldrig ge dig själv för mycket kärlek.

7. Om du är kvinna - lev i den kvinnliga

energin & se över menscykeln

Detta har verkligen förändrat ALLT för oss. Att bli medveten om att vi kvinnor lever i en 4-fas-cykel varje månad som inte skiftar från dag till dag utan det är snarare veckor. Att vi har 4 faser att förhålla oss till i vårt levande - alltifrån hur vi arbetar, hur vi tränar, vad vi äter, vårt sexuella umgänge med vår partner, med någon du tycker om eller med dig själv. Dessa 4 faserna är olika långa för alla oss kvinnor men så fort vi börjar bli medvetna om våra faser och lär känna vår egna kropp så sker magi! Det här handlar inte om att du ska äta strikt, träna dig svettig varje dag och ha mycket sex. Utan detta handlar om din medvetenhet om din kvinnliga energi. Att bli medveten om att du inte kan träna eller äta likadant varje månad för att bibehålla ditt välbefinnande. Att du behöver extra fett och protein i slutet på din cykel för att då gör din kropp av med mycket energi tillexempel. Det handlar om medvetenheten och boken jag läst för att bli så medveten om detta heter In the Flo med Alisa Vitti. En ögonöppnare och en bok jag tycker alla kvinnor borde läsa!