Middag

Ugnsbakad blomkål med za'atar, tahinisås och gurksalsa

2 PORT.
Gå tillbaka
10

Ugnsbakad blomkål kan vara det godaste som finns. Detta receptet tar ugnsbakad blomkål till helt nya höjder! Detta receptet gör vi i samarbete med Årstiderna. Årstiderna har ett flertal matkassar, bland annat 2 helt veganska matkassar med hemleverans direkt till dörren. Deras sortiment är dessutom helt ekologiskt vilket vi älskar. Använd koden GEEKZ2022 som ger dig 20% rabatt vid start på en prenumeration. Klicka här för att komma till deras fantastiska matkassar!

Ingredienser

½ blomkål

1 knippe kruspersilja

1 rödlök

½-1 röd chili

½ gurka

1 påse quinoa

1 påse tahini

1 påse za'atar-kryddmix

Bra att ha hemma:

Olivolja

Salt

Vinäger (t.ex. äppelcider- eller vitvinsvinäger)

Gör såhär:

1. Till att börja med

Sätt ugnen på 225 °C. Skölj grönsaker och persilja. Koka upp vatten till quinoa.

2. Ugnsbakad blomkål

Skala av blomkålens gröna blad. Lägg kålen i en gryta med tillhörande lock. Tillsätt 1-2 dl vatten och lite salt. Ångkoka blomkålen nästan helt mjuk under lock, 5-6 min.

Plocka och grovhacka persiljan. Skala och finhacka rödlöken. Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och finhacka den. Skär gurkan i små tärningar.

Lägg blomkålen i en ugnsfast form och låt den ånga av, 1-2 min. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Ugnsbaka den gyllene, 20-25 min.

3. Syrlig salsa

Vänd ihop persilja, rödlök, chili och gurka. Smaka av med 1-2 tsk vinäger och lite salt.

4. Quinoa och tahinisås

Skölj quinoan grundligt. Häll den i en gryta, tillsätt 2 dl kokande vatten och salt. Koka quinoan under lock i 10 min.

Blanda en sås av tahini, 3-4 tsk vinäger och 4-5 msk vatten. Krydda med lite salt och justera ev. konsistensen med lite mer vatten – såsen ska vara rinning.

5. Servering

Strö za'atar över den ugnsbakade blomkålen och ringla över tahinisås. Skär den i trekanter och ät med quinoa och syrlig salsa till.